maandag 21 januari 2008

De regenboogbrug


Vorige week moesten we onze zieke, bijna 13-jarige poes in laten slapen. Ik had besloten de kinderen daarbij te betrekken, om ze afscheid van hun huisdier te laten nemen. Maar hoe leg je ze uit dat je een ziek dier beter in kunt laten slapen dan het te laten lijden, waarna het na enkele dagen een pijnlijke dood zal sterven? Het poesje reageerde, hoewel door de medicijnen, nog zo aanhankelijk en goed op een aai en een knuffel. "Waarom moet ze dan dood?" vroeg mijn dochter huilend aan de dierenarts.
Ik heb mijn kinderen verteld dat ze bij het woord in'slapen' ook aan mooie dromen mogen denken. En waar kan een kat nu mooier van dromen dan lekker rennen door een wei met bloemen en duizenden vlinders om mee te spelen. Ook zou ze daar haar eerder gestorven vriendjes tegenkomen, die haar de mooiste plekjes konden wijzen. Als de poes vredig in zou slapen zou ze in zo'n mooie droom terecht kunnen komen. Als we haar weer mee naar huis zouden nemen en ze zou een paar dagen later sterven doordat ze zou stikken, dan zou ze wel eens in een nare nachtmerrie terecht kunnen komen en als de poes heel lang moet slapen is zo'n nachtmerrie een verschrikking. De kinderen gunden de poes haar mooie dromen en de dierenarts heeft haar rustig in laten slapen.

Het sterven van een huisdier kan heel ingrijpend zijn, voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Is er ook voor onze trouwe dierenvriendjes een leven na de dood? Wij, dierenliefhebbers, hopen van wel. Er is een eenvoudig, maar mooi verhaal over een regenboogbrug, waar dieren die sterven naar toe gaan om hun baasjes op te wachten. Stel je eens voor dat zoiets echt bestaat, geeft dat je dan niet heel veel troost?

Lees het verhaal van De regenboogbrug, of bekijk het Engelstalige animatiefilmpje.