zondag 10 februari 2008

Ben jij de nieuwe Ent?


Met een beetje fantasie zie je in deze oude beuk iemand die nieuwsgierig is, iemand met een grote neus die hij graag overal in steekt. Stel je eens voor dat hij verhalen zou kunnen vertellen. Verhalen over de geschiedenis van het Sonsbeekpark in Arnhem, waar hij al heel lang staat. Verhalen over de mensen die hier wandelen, spelen, sporten, werken, vrijen, ruzie maken, vechten, moorden. Zou je dan niet aan zijn lippen hangen?
De bomenstichting noemt een boom buitengewoon. Inspirerend, maar ook kwestbaar. En wie kent ze niet, die oude bomen, waar je als kind in kon klimmen om even alleen te zijn, in wiens takken je eerste schommel hing, waarin je je kon verstoppen voor boze ouders, waar je appels uit kon 'jatten', waar je met je vriendjes een geheime hut in bouwde, waarachter je stiekem je eerste sigaretje rookte, waarbij je misschien wel je eerste liefde hebt gezoend.
Sommige mensen praten met bomen, anderen 'omarmen' ze, velen vinden er rust. Bomen hebben iets, vooral de oudere exemplaren hebben een bijzondere uitstraling. Vaak zijn ze al heel erg oud en lijken ze wijs, eigenwijs misschien. Bomen zijn ook heel relaxed, volgens een liedje van Luuk en Gijs.

Een fragmentje:

Bomen he, die hebben echt geen zin om te komen
Bomen blijven gewoon staan
Ja
Maar dat hoeft ook niet
Ze hoeven nergens heen te gaan
Vet relax
Vet relax

Eey maar Gijs, bomen he die zouden ook best kunnen praten he als ze zouden willen
Ja als ze zouden willen
Maar dat doen ze niet
Want dat vinden ze gewoon niet chille
neeee man dat vinden ze niet chille
Dat vinden ze gewoon niet vet
Echt relax


Wil je het hele liedje horen? Klik dan hier.

Tolkien schiep in zijn "Lord of the Rings" het fictieve volk de 'Enten'. In eerste instantie zou je denken dat het wandelende en sprekende bomen zijn, maar dat is niet zo. Enten zijn boomherders. Deze boomherders hebben de taak om bomen te beschermen tegen dwergen die de gewoonte hebben bomen te kappen. Enten bestaan niet (meer), maar gelukkig heeft de Bomenstichting, samen met Vara's Vroege Vogels een 'Meldpunt Kappen!' in het leven geroepen. Er zijn genoeg mensen die 'dat gedoe om die oude bomen' maar tijdverspilling vinden. Ik hoop dat jij je voor kunt stellen welke belangrijke taak een boom op deze aarde heeft en dat hij, mits hij geen gevaar voor zijn omgeving oplevert natuurlijk, recht heeft op jouw bescherming.

Wil je meer informatie over bomen? De Bomenstichting heeft een leuke informatieve website.
Het Meldpunt Kappen! vind je op de website van Vara's Vroege Vogels.

Geen opmerkingen: