dinsdag 25 maart 2008

Confusion

Ken je de kleurentest, waarbij je de kleur moet benoemen waarmee het 'kleur'woord geschreven is?


Je linker hersenhelft wil het woord lezen, je rechter hersenhelft probeert de kleur te zeggen.

Verwarrend, probeer het maar eens.

Gisteren, op die koude tweede paasdag van 2008, heb ik met mijn kinderen een verrassend leuk spel gespeeld, waarbij eigenlijk hetzelfde principe geldt.
Het is een spel met drie kleurendobbelstenen. Elke dobbelstenen heeft tweemaal de kleuren blauw, rood en geel. Op de eerste dobbelsteen staan in de niet-corresponderende kleurvlakken de woorden blauw, rood en geel geschreven (in witte letters). De tweede dobbelsteen heeft zes kleurvlakken (met op drie vlakken een cirkel, voor de moeilijke variant). De derde dobbelsteen heeft ook zes kleurvlakken, maar in elk vlak staat een actiesymbool. Er zijn vier acties mogelijk (in het basisspel): in je handen klappen, op de tafel roffelen, "pssst" roepen en je handen omhoog steken. Elke speler (het spel kan gespeeld worden door 2-5 spelers, vanaf 10 jaar) ontvangt drie kleurenkaarten - je raadt het al - in de kleuren blauw, rood en geel.
De dobbelstenen worden op tafel gegooid. De spelers bekijken de eerste twee kleurenstenen en bepalen welke kleur ontbreekt. Zo snel ze kunnen schuiven ze de kaart van de ontbrekende kleur naar het midden van de tafel (bijvoorbeeld de rode kaart bij het woordje geel, op een rode achtergrond, op de 1e en het blauwe vlakje op de 2e steen). Geven de twee eerste stenen dezelfde kleur weer (bijvoorbeeld het woordje rood, op een gele achtergrond op de 1e en het rode vlakje op de 2e steen), dan moet de actie ondernomen worden die de 3e dobbelsteen bepaalt.
De speler die een verkeerde kaart schuift of een verkeerde actie uitvoert, verliest in de ronde en moet een fiche inleveren (als hij deze heeft). Dit geldt ook voor de speler die als laatste schuift of doet. De andere spelers ontvangen een fiche.

Het leuke van het spel is dat iedereen in een ronde direct actief bezig is. In de spelregels staat dat je om jezelf moet kunnen lachen om het te spelen en dat is een terechte regel. Je kunt je namelijk flink vergissen en in verwarring worden gebracht. Beide hersenhelften worden gestimuleerd: links leest het woord op de ene steen en negeert de kleuren, rechts ziet de kleuren, echter op alle stenen. Lukt het je om beide hersenhelften tegelijk te gebruiken en sneller dan de anderen te reageren?

De naam van het verwarrende spel? Confusion. Het is een spel van Ravensburger, een echte aanrader voor een gezellige middag of avond en een goede training voor je hersenen.

Geen opmerkingen: