dinsdag 4 maart 2008

Links of rechts

Het schijnt dat je aan de hand van de ballerina die je hieronder afgebeeld ziet, kunt bepalen welke hersenhelft jij het meest gebruikt. Kijk maar eens goed naar het plaatje.



Bron: The Herald Sun

Danst de ballerina met de klok mee, dan gebruik je je rechter hersenhelft, danst ze tegen de klok in dan is je linker hersenhelft actief.
Kijk eens of je haar dans van richting kunt veranderen. Met een beetje oefening gaat het je vast lukken. Als het je lukt om er een beetje mee te 'spelen', zal ze niet duizelig worden.
Bij mij werkt het als volgt: ze draait met de klok mee als ik naar afbeeldingen kijk, muziek neurie, aan iets leuks denk of iets minder leuks. Tegen de klok in draait ze als ik geconcentreerd een stuk tekst lees of een rekenopgave maak. Als de test klopt is dit logisch. Je rechter hersenhelft is namelijk o.a. verantwoordelijk voor gevoelens, emoties, verbeelding, ruimtelijk inzicht en muziek. Je linker hersenhelft is de logische kant, is o.a. verantwoordelijk voor woord en taal, wiskunde en wetenschap, analyses, feiten en orde.
Ieder mens gebruikt beide hersenhelften, alleen niet iedereen in dezelfde mate. Iemand waarbij de rechter hersenhelft beter ontwikkeld is en deze dus meer gebruikt, is vaak een beelddenker. Bij de taal- of begripsdenkers is juist de linker hersenhelft beter ontwikkeld.

Een ander testje, dat ik ergens heb gelezen: vouw je handen en kijk naar je duimen. Zit de rechterduim onder de linkerduim dan ben je iemand die vooral de rechter hersenhelft gebruikt.

Welke hersenhelft overheerst bij jou?
Wil je nog een testje doen? Doe dan de breintest.

Geen opmerkingen: